2012. november 7., szerda

A Kisvakond és a Sütőtök - 1. rész: :-)

Krtek közreműködésével elkészültek a tökös ételek. :-)

Sütőtökös rizottó:
Hozzávalók (4  személyre)

30 dkg sütőtök
1 fej hagyma
30 dkg rizs
1 ek tyúkhúsleves-ízesítő
2 ek pirított tökmag
7,5 dkg reszelt ementáli (én trappistát használtam)
kevés vaj

Elkészítés:
1. A sütőtököt durvára reszeljük le. 2. Aprítsuk fel a hagymát és kevés vajon futtassuk át. 3. Adjuk hozzá a sütőtököt és a rizst, majd 3 dl vízből a levesízesítővel készített lével öntsük fel. Lassú tűzön főzzük 20 percig. 4. Ha megfőtt, keverjük  bele a reszelt sajtot és a pirított tökmagot.

(Megjegyzés: a recept nem ír bele húst, én tettem bele pipi husit, így tökös pipis rizottó készült.)

És íme a végeredmény:




Folytattuk a főzést, pontosabban sütéssel folytattuk...


Sütőtökkenyér:
Hozzávalók:

5 dkg tisztított tökmag
20 dkg tökbél
20 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg parmezán (passzolna hozzá, de én itt is trappistát használtam)

Elkészítés:
1. A tökmagot pirítsuk meg serpenyőben. 2. A tököt reszeljük le, adjuk hozzá a lisztet és a többi alkotóelemet is. 3. Keverjük jól össze, majd öntsük kivajazott hosszúkás sütőformába. 4. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 45 percig. 5. Hagyjuk langyosra hűlni, akkor borítsuk ki a formából.

(Megjegyzés: a recept nem rossz, bár én pl. őzgerinc formába öntöttem és még fért volna bele több anyag is. :-) Legközelebb én legalább másfélszeres, ha nem kétszeres mennyiséggel fogok dolgozni. + szerintem még jobb volna, ha előre a reszelt tököt is megpirítanám kicsit. + Én tettem bele egy kis mézet és késhegynyi gyömbért. )

És íme:





A történet folytatódik... ;-)



1 megjegyzés: